tisdag 20 april 2010

Nyorden


Ena dan finns dom inte och nästa är dom det enda man hör: nyorden. Specialbegreppen, termerna eller helt enkelt dom gamla oanvända som legat och skräpat sen vedkaminernas tid. Som aska. När slängde vi oss med aska senast?

Nu är aska det enda vi hör. Askmoln. Askpartiklar. Askprognos. Askregn. Askdrabbad. Varför inte Askungen också, när vi nu ändå är på gång?

Och minns ni bogvisir? Inte fan hade susningen av en promille av svenskarna en aning om vad den där luckan längst fram på färjor hette förrän Estonia sjönk. Sen, över en natt, blev vi alla bogvisirsexperter.

Eller tsunami, ett annat katastrofbegrepp. Det verkar som om det är mest i samband med nationella trauman och katastrofer som dom nya begreppen blir dom suraste karamellerna i var mans trut.

Svininfluensa. Sprita. Spikmatta. Gromning. Hjärngympa. Rondellhund. Muhammedteckning. Tja, kaoslistan kan göras fett lång.

Sen finns det såna nyord som har det lite svårare vid ingången och det är väl dom som förväntas ersätta dom gamla folkliga, inkörda, företrädesvis förknippade med våra intimare delar. Snippa har knappast slagit igenom till exempel. Och slidkrans har nog flera år av hårt arbete framför sig innan det blir en naturlig del av var mans vokabulär.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar